Az önce televizyonda bir haber izledim. Habere göre BM Gıda ve Tarım Komisyonu yaptığı açıklamada dünyadaki aç insan sayısının ilk defa 1 milyarı aştığını açıklamış.
Bilen var mı? Irak savaşı kaça patladı? Nobel ekonomi ödüllü Joseph Stiglitz ve bütçe sorunları uzmanı Harvard profesörü Linda Bilmes’in, 3 mart 2008’de yayımladıkları, ‘Savaşın Üç Trilyon Doları: Irak Çatışmasının Gerçek Maliyeti’ başlıklı eserde açıkladıklarına göre, Irak savaşının gideri üç trilyon dolara ulaşmış bulunmaktadır. Stiglitz ve Bilmes’e göre, Irak savaşının maliyeti 12 yıl süren Vietnam Savaşı’ndan daha fazladır. Kore Savaşı’nın giderinin ise iki katıdır. Birleşik Amerika Irak savaşına her ay, BM’nin yıllık bütçesine eşit 16 milyar dolar harcamaktadır. Yazarların hesaplamalarına göre 3 trilyon dolarla 8 milyon konut inşa etmek, 15 milyon profesör yetiştirmek, 530 milyon çocuğa sağlık hizmeti vermek, 43 milyon öğrenciye burs sağlamak, Amerikan halkını elli yıl boyunca sosyal güvenliğe kavuşturmak işten bile değildir. Birleşik Amerika’nın Afrika’ya yaptığı kalkınma yardımı ise yılda sadece 5 milyar dolardır. Çin bile bu konuda Amerika’yı geride bırakmak üzeredir. Söz konusu 5 milyar dolar ise Amerikan ordusunun on günlük masrafına eşittir.
Dünyada askeri masraflar için yılda 1 trilyon dolardan fazla para harcanıyor. Bunun 300 milyar dolarıyla azgelişmiş ülkelerin temel sağlık, eğitim, konut sorunları çözülebilir! Her gün 30 bine yakın insan açlıktan ölüyor. Avrupa’da sigara için 30 milyar, dondurma için 11 milyar dolar harcanıyor!
p.s. Temel DEMİR'e bu etkili çalışması için teşekkür ederim.
p.s.2 Sudan'da 1994 yılında çekilen bu fotoğraf Kevin Carter'a Pulitzer ödülü kazandırmış.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder